Játrová paštika podle našich představ a chutí. Vyladila jsem recept, tak jestli vyzkoušíte, dejte vědět, jak chutnala.
Játrová paštika s brandy
Suroviny:
1kg nakrájených a očištěných BIO jater z Kyselovic hospodářství
250 ml smetany ke šlehání
4 šalotky
6-8 polévkových lžic brandy
100g sušených brusinek
hrst oloupaných a nasekaných mandlí
2-4 stroužky česneku
11 lžička sušeného tymiánu
1sůl
1 čerstvě nadrcený pepř 4 barev
Na závěr
100g másla
celé kuličky pepře
Postup:
Sušené brusinky dejte do misky a zalijte brandy, nechte alespoń hodinu v lednici odležet (můžete i přes noc)
Těsně před přípravou paštiky brusinky vydejte z lednice a nechte na lince připravené k použití
Ve velké pánvi rozehřejte kousek másla a osmahněte na něm šalotku, přidejte česnek a tymián, rychle promíchejte a opékejte max. minutu, přidejte nakrájená a očištěná játra a pozvolna opékejte. Je důležité aby játra nebyla syrová, ale ani propečená do sucha, ideální je aby byla krásně do růžova. Když mají ideální konzistenci, tak k nim přidejte brandy, které jste slili z brusinek a nechte odpařit. Po té přidejte máslo a při občasném míchaní nechte rozpustit. Když je máslo rozpuštěné, tak přendejte celou směs do vyššího kastrolu a tyčovým mixérem do hladka rozmixujte, přidejte smetanu, osolte a opepřete a znovu důkladně promixujte.
Odeberte půlku paštiky a zamíchejte do ní nasekané mandle a už jen lehce promíchejte. Do druhé půlky dejte sušené brusinky, které byly naložené v brandy a také promíchejte. Brusinkovou část rozdělte na dvě části a jednu zkuste lehce rozmixovat tyčovým mixérem. Rázem máte tři druhy pašitky
Připravte si misky do kterých paštiku nalijte, povrch zalijte rozpuštěným máslem a můžete posypat celými kuličkami pepře.
Uzavřete a dejte chladit do lednice. My máme paštiku nejraději na čerstvém kváskovém chlebu, nebo špaldových houstičkách.
PS: játra můžeme dodat