Paštika z BIO hovězích jater s brandy – recept

👌Játrová paštika podle našich představ a chutí.😋 Vyladila jsem recept, tak jestli vyzkoušíte, dejte vědět, jak chutnala.

Játrová paštika s brandy

Suroviny:

☑️1kg nakrájených a očištěných BIO jater z Kyselovic hospodářství

☑️250 g másla

☑️250 ml smetany ke šlehání

☑️4 šalotky

☑️6-8 polévkových lžic brandy

☑️100g sušených brusinek

☑️hrst oloupaných a nasekaných mandlí

2-4 stroužky česneku

11 lžička sušeného tymiánu

1sůl

1 čerstvě nadrcený pepř 4 barev

Na závěr

☑️100g másla

☑️celé kuličky pepře

Postup:

Sušené brusinky dejte do misky a zalijte brandy, nechte alespoń hodinu v lednici odležet (můžete i přes noc)

Těsně před přípravou paštiky brusinky vydejte z lednice a nechte na lince připravené k použití 😉

Ve velké pánvi rozehřejte kousek másla a osmahněte na něm šalotku, přidejte česnek a tymián, rychle promíchejte a opékejte max. minutu, přidejte nakrájená a očištěná játra a pozvolna opékejte. Je důležité aby játra nebyla syrová, ale ani propečená do sucha, ideální je aby byla krásně do růžova. Když mají ideální konzistenci, tak k nim přidejte brandy, které jste slili z brusinek a nechte odpařit. Po té přidejte máslo a při občasném míchaní nechte rozpustit. Když je máslo rozpuštěné, tak přendejte celou směs do vyššího kastrolu a tyčovým mixérem do hladka rozmixujte, přidejte smetanu, osolte a opepřete a znovu důkladně promixujte.

Odeberte půlku paštiky a zamíchejte do ní nasekané mandle a už jen lehce promíchejte. Do druhé půlky dejte sušené brusinky, které byly naložené v brandy a také promíchejte. Brusinkovou část rozdělte na dvě části a jednu zkuste lehce rozmixovat tyčovým mixérem. Rázem máte tři druhy pašitky 😉

Připravte si misky do kterých paštiku nalijte, povrch zalijte rozpuštěným máslem a můžete posypat celými kuličkami pepře.

Uzavřete a dejte chladit do lednice. My máme paštiku nejraději na čerstvém kváskovém chlebu, nebo špaldových houstičkách.

PS: játra můžeme dodat 😉